Kip-kerrie van mevrouw De Haan

Gerecht van:

Manon en Rudy

Soort gerecht:

Hoofdgerecht

Ingrediënten:

  • Kipfilet (voor de ‘lijners’) of drumsticks / poten (voor de levensgenieters)

  • Ui

  • Wortel

  • Prei

  • Knolselderij

  • Laurier

  • Kerrie

  • Chilipeper

  • Kippenboullion

  • Roomboter

  • Bloem

  • Melk

  • Basmatirijst

Bereiding:

De kip met de groenten en laurier in ongeveer anderhalve liter water langzaam aan de kook brengen en vervolgens 10 minuten op hoog vuur met deksel op de pan koken.
Daarna met de deksel op de pan laten afkoelen (ca. 2 uur).

De kip eruit halen en plukken en de bouillon zeven. Eventueel de bouillon pittiger maken met een blokje kippenbouillon.

Roomboter smelten in een pan, gesnipperd uitje erin fruiten en kerrie- en chilipoeder toevoegen. Ca. 3 minuten goed bakken en dan de bloem toevoegen en blijven roeren met een spatel totdat er één stevige bal ontstaat (een zgn. roux). Blijf de bal met de spatel roeren; de bloem moet ‘garen’.

Als de roux goed gaar is: kleine beetjes bouillon toevoegen en met een garde roeren totdat het een stevige saus wordt. De saus even ca. 3 minuten doorkoken. Dan de geplukte kip toevoegen en met zout en peper (en eventueel wat sambal) op smaak brengen.

Basmati- of Pandangrijst koken, en op een diep bord met een kommetje (timbaaltje) een bergje rijst in het bord leggen. De saus er omheen gieten en serveren met een leuk groen takje van ’t één of ander…

Wijntip: rijpe Viognier (bijv. Chili of Zuid-Afrika) of een zachte Blauer Zweigelt uit Oostenrijk.