Olijven met Riesling

We zitten heerlijk te genieten van een glas koele Riesling en een potje knoflookolijven. Het begint een dagelijks ritueel te worden: rond vijven borrelen met een klein hapje, dan eten en de rest van de avond niet meer drinken. Beter voor de slaap, beter voor de lever.
Toch is dit niet een verhaaltje over ‘verantwoord alcoholgebruik’… in tegendeel: dit is een verhaaltje over het onverantwoordelijk alcoholgebruik, naïeve keuzes en instinctief gedrag van de jeugd, waardoor wij binnenkort weer in lockdown zitten, vakanties moeten annuleren en nóg langer moeten thuiswerken. Want met een recordaantal besmettingen van ruim 10.000 op één dag is de kans zeer groot, dat zowel in als buiten Nederland harde maatregelen worden genomen.
Vergis je niet: ik neem het die jongeren zelf niet kwalijk. Die weten niet beter. Die hebben op die leeftijd nog geen besef van verantwoordelijkheid, nog geen idee van de consequenties van hun daden, nog nauwelijks een ‘moreel kompas’. Nee, ik neem het de naïeve bestuurders van dit land kwalijk, dat ze niet op voorhand hebben bedacht, dit zou gebeuren. Túúrlijk worden die QR-codes gekopieerd, tuurlijk kruipen ze allemaal bij elkaar, omdat Mark en Hugo zeggen, dat het “onder voorwaarden” weer mag. Denk even terug naar je eigen jeugd… óóit serieus iets aangetrokken van ‘voorwaarden’??? Nee, uiteraard niet. Als je jong bent en meer dan een jaar opgehokt hebt gezeten, dan ben je na de allereerste volzin al onderweg naar de dichtsbijzijnde club, voordat de heren überhaupt aan die voorwaarden toekwamen. De menigte laat zich alleen indirect beïnvloeden, doordat anderen, zoals de supermarkten, restaurant en cafés ze vertellen, hoe het moet. En vanzelfsprekend zijn alle ondernemers die ineens weer mochten, open gegaan, om een heel klein beetje uit die beklemmende financiële ademnood te komen. Ook dat was te voorzien en héél goed te begrijpen.
Maar een beroep op gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid van het publiek is – zeker in deze tijden – simpelweg zinloos en érg dom.
Dus ‘bedankt Mark en Hugo’ mede namens allen die zich wél aan de regels hielden, namens de ‘gewone horeca’ die straks weer mag lijden onder de ‘generieke maatregelen’ terwijl jullie in koor “het móet omlaag” scanderen. Wat een fijn doordacht begin van die Summer of Love moest worden, lijkt nu akelig veel op een one-night-stand met SOA-afloop.
Cheers!