Stof tot nadenken

Utopia rechtsafEen tijdje geleden zat ik onder het genot van een héél goed glas wijn en een tafel vol lekkernijen met een vriendin te praten over de toekomst van onze aarde en samenleving. Ik heb daar een vrij uitgesproken mening over, en die is niet zo heel erg positief. Zij heeft een positieve instelling en bijbehorend vertrouwen in de vindingrijkheid en veerkracht van de samenleving. Ik ga echter uit van de hebberigheid van de mens en vooral de neiging om slecht nieuws te negeren en zich vast te klampen aan onjuiste doch hoopgevende berichten die het slechte nieuws naar de achtergrond drukken. Met die twee simpele ‘drivers’ wordt de komende jaren in een extreem tempo de hele olie-, gas- en uraniumvoorraad er doorheen gejaagd, totdat we op één voor twaalf ineens wakkers worden en het dan al ruim te laat is om de enorme overstap naar een energiezuinige en werkelijk duurzame levensstijl te maken. Uit de puinhopen van de mondiale crisis die daarop gaat volgen zal wellicht een nieuwe en verstandige generatie opstaan, maar ik vrees dat wij – al mijn vrienden, kennissen en familie – niet behoren tot de uitverkorenen.

Terwijl ik met deze vriendin en mijn andere wijnvrienden een partij voedsel zat te consumeren waarvoor ongetwijfeld duizenden kostbare liters drinkwater, tientallen liters olie en enkele diersoorten waren geofferd, werden wij het niet eens over Apocalyps of Utopia. Ik zegde haar toe, dat ik een paar indrukwekkende documentaires voor haar zou opzoeken, die mij in elk gemiddeld 90 minuten heel erg aan het denken en soms ook erg aan het huilen hebben gezet. Ik wil ze jullie niet onthouden:

Home – oftewel: hoe ver zijn we gekomen…

http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&wide=1

The most important video you’ll ever see – en dat is geen grootspraak. Denk hierna nog eens na over ‘gezonde groei’…

http://www.youtube.com/watch?v=umFnrvcS6AQ

Hallo Wereld, Hier Olieramp – verpletterend bewijs van wat er gebeurt, als de wereld niet toekijkt (of niet WIL toekijken)

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1293935

50e Huizingalezing  – David van Reybrouck geeft onomwonden aan, waar we nu staan… of liever gezegd: hoezeer we in sneltreinvaart de afgrond in duikelen!